İşine yarayacağına eminim Önemli olan burdaki verileri iyi gözden geçirmen gerekli öncelikle elinde Veri olması gerekiyo Bunlar nelermi..
Ham Maddelerin Sana Geliş Fiyatı KDV Dahil Hariç Fiyatları
Nakliye Giderlerin.
İşcilik Giderlerin
Vs. Exel Şablosunu İndirdiğinde ne demek istediğimi rahatça anlayabilirsin buradan net oranda % 90 Üzerinde Hatta % 2-5 Sapma Paylarına kadar net maliyetlerini bulman mümkün Hala Günümüzde Net Bir şekilde kullanılmor marongoz eve gider Duvardan duvara ölçü alır metre tül olarak hesaplar kendisin belli bir rakamı vardır her yıl değişir ama neye göre değiştiğini henüz daha kavramış değilim o yüzden maliyet cetveliniz her
iş için sizi biraz oyalasada net bir şekilde maliyetlerinizi bilmeniz herzaman işletmeniz için kazanç sağlar buradan yola çıkacak olursa maliyetini en
iyi şekilde bildiğiniz ürününüzün karınıda siz koyarsınız piyasa şartları değil günümüzde mobilya sanayisi hala eski usüller ile çalışsada yeni şirketler ve sistemler maliyet analizlerini getirmiştir maliyetsiz analizsiz satış yapmamaktadırlar. Herşey maliyet Maliyetlerinizi iyi analiz etmeniz gerekebilir bu oran başlarda yanılma paylarınız yüksek olsada size ileriki zamanlarda çok kazanç sağlayacaktır maddi açıdan ne kazandığınızı iyi bir şekilde bileceksiniz şirketinizin muhasebesini iyi tutarsınız girdi ve çıktı oranlarını fire oranlarını görmenize olanak sağlar aşağıda size maliyet ile alakalı bilgilerde sizin nelere göre maliyet cetveline girmeniz gerektiğini görünmeyen giderlerin hesaplanması işinize yarabileceğini düşündüğüm birkaç etkeni aşağıda belirttim..
Maliyet Analizi Nedir?
Niçin Yapılır?
Maliyet Nedir?
Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan doğruya yahut dolaylı olarak yapılan masrafların tümüdür.
Maliyet Analizi Nedir?
Maliyet analizi de bir malın veya hizmetin
maliyetinin belirlenmesini, incelenmesini
sağlayan bir analizdir, hesaplama işlemidir.
Maliyet Şeması
SATIŞ FİYATI
YAPMA ve SATMA MALİYETİ
KÂR veya ZARAR
Satma ve İdare Masrafları
Fabrika Maliyeti
Fabrika Masrafları
İlk Maliyet
Şef Maaşı
Fab.Personel Maaşı
Fab.Kullanılan Malzeme
Sigorta Masrafı
Tamirat Masrafı
Vergiler
Amortisman
Kira ve Sair Masraflar
Material
İşçilik
İdare Masrafları
Satış Masrafları
İdare Meclisi Maaşları
Müdürlerin Maaşları
İdare Bürosu Pers.M.
Kırtasiye ve Matbaa
Büro Malzemesi
Telefon Masrafları
Çöp Vegisi vs.
Aklınıza gelen ne varsa Atık vergisi dahil yani giderlerinizi iyi bilmeniz gerekiyor bunları analizlerini yapmak sizin elinizde vergiyi 12. Aya bölün 1. Ayıda 30 Bölün günlük verginizi bulun ve maliyetine işleyin günde 4 iş yapıyorsanız o günün vergisini 4. Bölün
Bunları Tablomuzdan görünmeyen giderler olarakta görmeniz mümkün şablonumuza bunların hepsini yazmaya kalkarsak ayrı bir sayfa tutar genel ortalamasını hesaplayıp görünmeyen giderler olarak işleyebilirsiniz..
Maliyet Hesaplaması Yapılmalıdır.Neden?
Başlangıçta yapılan çok itinalı hesaplara göre kârlı olduğundan çok büyük yatırımlarla kurulan fabrikalar, verimli bir şekilde işletilememesinden kapanmış veya el değişmiştir. Bugün birçok endüstriyel kuruluşta her vasıfta binlerce kişi çalıştırılır ve bunun ne kadar verimli veya ne kadar kârlı olduğunu, söz konusu şirketin başındaki bir kişinin takip edebilmesi hiç de kolay değildir. Bu durumda maliyet muhasebesi, işletmenin pusulası rolünü oynamaktadır diyebiliriz.
Çünkü;
Maliyet analizi nedir bilmeden, bunun muhasebesini iyi yapmadan, ürünün piyasasına bakarak fiyat biçen bir çok küçük işletme büyüme sürecini dahi yakalayamamıştır. Hatta maliyetinin altında satış yaparak sermayesinden yemediğini kim iddia edebilir ki?
Ayrıca, tam olarak ne kadar kâr ettiğini bilmeyen bir firmanın nereye kadar rekabet edeceğini hangi gösterge belirleyecektir?
* Şirketin rekabet gücünü artırarak, her alanda (piyasada, satış rakamlarında vs.) büyümesini sağlar,
* Üretilen ürünün satış fiyatını belirlemekte başvurulacak en büyük yol göstericidir,
* Şirketin kârının ortaya çıkarılmasını sağlar,
* Kârlı ürünleri belirleme ve seçmede yardımcı olarak şirketi yeni makine alımına teşvik eder veya hangi ürünlerin daha fazla üretileceğini belirler.
* Fason kararları; hangisi daha az maliyetli? Yarı mamülleri üretmek mi, fasona vermek mi?
Çok kötü bu tabloyla hesap yapan batar…